ОШ "СУТЈЕСКА" - Рашка
ЗНАЊЕ ЈЕ МОЋ

Летопис 2017/2018.

ЛЕТОПИС  ОШ,,СУТЈЕСКА“
школска 2017/2018.
ОКТОБАР:  ,,За радост сваког детета, градимо мостове међу генерацијама“
Као и сваке године, и ова Дечја недеља је на пригодан начин обележена у ОШ,,Сутјеска". Највеће интересовање ученика је изазвала дебата под називом ,,Међугенерацијски односи-везе и изазови". Почасни гост наше школе био је осамдесетогодишњи Драгић Кошанин, који је пожелео да своје искуство и сазнања подели са нашим ученицима. У дебати су учествовали ученици 5-8.разреда. 


https://youtu.be/N_Ju2EGYusY

НОВЕМБАР : Међународни дан толеранције
 
Поводом Међународног дана толеранције, а у склопу обележавања важних међународних датума, у нашој школи је 16.11.2017.год.одржана радионица ,,Различити, а исти", у којој су учествовали ученици старијих разреда, као и деца ромске националности и деца којима се пружа додатна подршка у образовању и васпитању. 
Радионица је одржана у кабинету за ликовну културу, у којој су деца у виду колажа припремила радове на којима су исписане поруке о толеранцији, другарству и разумевању. 
Циљ радионице је био да деца из маргинализованих група, као и ученици са посебним потребама, кроз разне радионичарске активности искажу и развију своју машту и креативност. Кроз причу, рад и дружење су схватили да је сваки човек индивидуа за себе и да има право да буде оно што јесте. 
Тим који је реализовао радионицу: Јелица Томовић, Миљана Виријевић, Марина Урошевић, Сара Ћоовић-Радуловић, Анђелија Роглић, Данијела Милојевић, Анђелка Ивановић. 



КОНКУРС ,,Шта је то са природом“
Ученици одељења 8-3 су учествовали на конкурсу Дечјег савеза под називом ,,Шта је то са природом". Послали смо фотографије својеврсног манифеста који су осмислили ученици уз помоћ наставнице ликовног Анђелије Роглић и песму коју са написали са наставницом српског језика Марином Урошевић. Цело одељење је награђено,а наставнице су добиле посебне захвалнице. 




ДЕЦЕМБАР: Дан особа са инвалидитетом
У нашој школи је поводом обележавања Дана особа са инвалидитетом 3.12.2017.г. организовано једночасовно дружење са ученицима са посебним потребама. Заједно су поставили изложбу радова које су припремили ученици из одељења ЛМО. Кроз игру и разговор ученици су покушали и делом успели да разумеју живот и потребе деце са инвалидитетом. 
Тим који је реализовао ову посету и активности: 
Јелица Томовић, Миљана Виријевић, Марина Урошевић, Сара Ћоровић Радуловић, Анђелија Роглић, Данијела Милојевић, Анђелка Ивановић. 



230 година од рођења Вука Караџића
Поводом навршавања 230 година од рођења Вука Стефановића Караџића Тим за културу и јавну делатност школе је организовао својеврсну приредбу у којој су учествовали ученици 5-8 разреда. Присетили смо се Вуковог живота и стваралаштва кроз рецитације, изводе из његове биографије, слушавши певање уз гусле песама које је он записивао од народних певача. Посебну пажњу је привукао драмски приказ расправе између Видаковића и Вука на основу Вукове критике на Видаковићев роман ,,Љубомир у Јелисијуму".





ЈАНУАР: Школска слава-Свети Сава
Школска слава-Свети Сава традиционално се обележава у нашој школи приредбом. Ове године су учествовали ученици 1-8 разреда. Програм је био разноврсног карактера: хор, драмски приказ и рецитали. Публика је са одушевљењем пратила приредбу. 
https://youtu.be/Uv7AO-0eBDE



МАЈ: Учешће на Међународном  фестивалу ,,Креативна чаролија“
25.маја 2018.год. смо учествовали на Међународном фестивалу ,,Креативна чаролија" у Бањи Врујци. Такмичили смо се у филмској категорији и пласирали у 10 најбољих. Поводом тог резултата, водили смо и децу из одељења 6/1 у Бању Врујци, а успут смо посетили и родну кућу Живојина Мишића где су се деца ближе упознала са ликом и делом овог великог српског вође.
https://youtu.be/swcic4JBWho


ЈУН: Испраћај осмака, завршни филм
У јуну смо испратили још једну генерацију осмака. С поносом је из школе изашла генерација 2003/04. Тим поводом је снимљен и кратак филм, који можете погледати помоћу линка који је дат у опису.  Свечани родитељски састанак је употпуњен приредбом који су припремили ученици петог и шестог разреда.
https://www.youtube.com/watch?v=xE89HR8VWzQ&t=378s


Летопис приредила: 
Марина Урошевић, проф. српског језика